Hoe werkt een magnetisch tekenbord?

01 Jan Door Speelgoedbank-zeeland.nl

Kinderen zijn dol op bijzonder en betoverend speelgoed en een magnetisch tekenbord valt daar zeker onder. Het is een magische manier om te tekenen. Ze zijn ook nog eens heel handig om mee te nemen onderweg. Er zijn geen stapels papier en kleurpotloden nodig, maar het magnetisch tekenbord en de bijbehorende pen, is alles wat je nodig hebt.

Jouw kindje maakt een tekening en als deze af is, dan kan jouw kindje die zo wegvegen en aan een nieuwe tekening beginnen. Maak er een foto van met jouw telefoon en de tekening blijft toch bewaard. Voor kinderen is dit geweld. Maar hoe werkt een magnetisch tekenbord eigenlijk?

Zo werkt een magnetisch tekenbord

Een magnetisch tekenbord wordt ook wel een magisch tekenbord genoemd. Met een speciale pen teken je op het bord. Aan de binnenkant is het tekenbord opgedeeld in vakjes met daarin een dikke vloeistof met magnetische deeltjes. Wanneer je met de speciale pen over het bord gaat, dan worden die magnetische deeltjes tegen het tekenblad getrokken. Zo verschijnt de tekening die jouw kindje maakt, doordat de pen ook een magneet bevat.

Wanneer jouw kindje klaar is met de tekening en een nieuwe tekening wil maken, dan zit er aan de onderkant een schuif. Door die schuif te bewegen, worden de magnetische deeltjes weer terug de vloeistof in getrokken, en de tekening verdwijnt. Deze schuif bevat ook weer een magneet. Daarna kan er een nieuwe tekening gemaakt worden.

Verschillende soorten magnetische tekenborden

Vroeger had een magnetisch tekenbord maar 1 kleur en was het 1 vlak. Tegenwoordig zijn er ook magnetische tekenborden met meerdere kleuren. Die kan je dan niet door elkaar gebruiken, maar zijn per vlak opgedeeld in het tekenblad. Je kan dan bijvoorbeeld de ene helft een rode kleur gebruiken en de andere helft een gele kleur.

Magnetische tekenborden in thema's

Er zijn ook verschillende thema's magnetische tekenborden te krijgen. Bijvoorbeeld van een tekenfilm. Dat maakt het nog interessanter voor jouw kleintje om ermee te tekenen. Hierbij zitten dan vaak ook magneetjes in bepaalde vormen. Denk dan aan een ster, een bloem of een auto. Je kan dus altijd een thema kiezen wat precies bij de interesses van jouw kindje past.

Waarom een magnetisch tekenbord kopen?

Een magnetisch tekenbord is niet alleen magisch en leuk. Het bevordert ook de creativiteit van jouw kindje. Het stimuleert de interesse naar hoe dingen werken, want uiteindelijk zal de vraag spelen hoe dat magische tekenbord nou eigenlijk werkt.

Je kan een magnetisch tekenbord ook heel makkelijk meenemen. Ze zijn te krijgen in verschillende formaten en je vindt er dus altijd wel eentje die makkelijk in jouw tas of het rugzakje van jouw kindje past. Het is dan fijn entertainment voor in de auto of op een andere plek.

Er zijn tegenwoordig veel soorten magnetische tekenborden te krijgen. Let goed op de aangegeven leeftijd. Dan weet je ook zeker dat het jouw kindje niet gaat vervelen of juist frustreren. De meeste magnetische tekenborden zijn voor alle leeftijden, maar een ‘kinderachtig’ thema zorgt ervoor dat jouw kindje er niet mee wil spelen.